dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Pilottest af app til KOL-patienter giver kortere og færre indlæggelser
Appen er let at betjene og har et overskueligt design med store elementer, stor tekst og klare kontraster.
Foto: Alexandra Instituttet

Pilottest af app til KOL-patienter giver kortere og færre indlæggelser

Patienterne kan holde øje med deres egne målinger og få vigtige beskeder ved forværring. Personalet får bedre overblik.

NORDJYLLAND: En ny telemedicinsk løsning, har givet pote i en pilottest i Region Nordjylland og skal udrulles i hele landet i løbet af 2024, oplyser Alexandra Instituttet.

Patienter, der brugte Telma, som løsningen hedder, oplevede 11 procent færre indlæggelser i pilottesten. Og når de blev indlagt, var deres indlæggelser 20 procent kortere end kontrolgruppens.

Samtidig trivedes patienterne, der brugte Telma, markant bedre: 62 procent af patienterne oplevede, at løsningen gav dem øget kontrol over deres sygdom, og 72 procent følte sig tryggere.

Løsningen består af én app til patienterne og en anden til sundhedspersonalet, så begge får en løsning, der er tilpasset deres behov.

For patienterne er det vigtigt at blive tilset løbende og få hjælp, så snart det er nødvendigt, og det er bekvemt ikke at skulle møde personligt op. Patienterne bruger måleudstyr og en app på en tablet til at registrere puls og iltmætning, besvare spørgeskemaer og kommunikere med behandlerne fra kommunen eller hospitalet gennem beskeder og videokald.

50 patienter ad gangen

De sundhedsprofessionelles Telma-løsning er en webapp, der gør det let at holde øje med patienten og handle, så snart det er nødvendigt. Personalet kan kommunikere direkte med patienten og med hinanden gennem appen og f.eks. dele vigtige data.

Appen gør det muligt for en enkelt sygeplejerske at monitorere helt op til 50 patienter, fordi den fremhæver vigtige data og prioriterer opgaverne for sygeplejersken. Tydelige dataoversigter og visualiseringer gør det let både at bevare overblikket over de mange patienter og gå i dybden med den enkelte patient.

Ved hjælp af appen kan patienterne holde øje med deres egne målinger og modtage vigtige notifikationer og beskeder fra deres sundhedsteam, hvis der f.eks. er tegn på forværring som infektion eller vejrtrækningsproblemer. 

Fordi KOL-patienter ofte er ældre og kan have nedsat syn og være uvante med digitale løsninger, har der i designet været fokus på tilgængelighed: Appen er let at betjene og har et overskueligt design med store elementer, stor tekst og klare kontraster. Desuden får borgeren en grundig oplæring i at bruge både måleudstyr og tablet, når de får det udleveret.

Telma er det første nationale telemedicin-tilbud og er en milepæl for bedre og tryggere behandling tættere på hjemmet, mener Lars Gaardhøj (S), der er formand for Danske Regioners politiske arbejdsgruppe om digitalisering og datadeling. 

  • Telma er skabt i et tæt leverandørsamarbejde mellem Trifork, Duckwise, TestHuset.dk og Alexandra Instituttet.
  • Cirka 120.000 danskere er i behandling for KOL. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.